Hoe word ik een DJ? Wij geven 6 tips.

Heb jij de beste muziekkennis van al je vrienden en heb je een goed ritmisch gevoel? Misschien is DJ worden wel wat voor jou. Maar hoe word je nou een Dj? In deze blog nemen we je mee in het proces waar je moet beginnen, wat je moet kopen e.d. Geloof je niet dat je bekend of goed kunt worden? Alle grote namen als Hardwell, Armin van Buuren en Martin Garrix zijn ook allemaal zo begonnen. De aanhouder wint! Maar ook als je geen grote ambities hebt, en simpelweg lekker thuis wilt DJ’en, vind je in deze blog genoeg informatie om een goede start te maken. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

Wat voor DJ wil ik worden?

Wellicht heb je al een idee in je hoofd wat voor DJ je wilt worden. De ene persoon is helemaal weg van house, de ander van techno, de andere van hardstyle, allround en ga zo maar door. Denk hier goed over na en kijk goed wat jouw favoriete DJ’s allemaal doen en gebruiken om hun sets mogelijk te maken. Ben jij meer op je plek in een club? Of op een trouwfeest? Of op carnaval? Alles is mogelijk, als je jezelf maar goed voorbereidt en veel oefent.

Muziekcollectie

Als beginnende DJ kun je op heel veel manieren aan je muziek komen. Momenteel gebruiken de meeste DJ’s USB’s of Link vanuit hun Rekordbox collectie. Een digitale muziekcollectie kun je gemakkelijk opbouwen door nummers te downloaden of je oude CD’s (als je deze nummers wilt draaien) te rippen.

Ook kun je deze bestanden op een SD kaart zetten maar deze worden niet voor alle apparaten ondersteund. Ook zijn er nog een aantal DJ’s die met CDs of vinyl draaien.

DJ gear kopen

Je bent aan de slag gegaan met muziek maar nu wil je ze ook daadwerkelijk door elkaar gaan mixen. Je kunt dit eerst virtueel doen door een gratis versie van bijvoorbeeld Virtual DJ op je PC/laptop te installeren. Echter ben je dan vrij snel klaar voor echte apparatuur.

Als beginner adviseren wij om eerst met een DJ controller en koptelefoon aan de slag te gaan. Dit is een goedkope oplossing die goed werkt om te kijken of het bevalt, je krijgt bijna altijd er gratis (volledige software) bijgeleverd en je hebt niet per se speakers nodig omdat dit via je laptop, pc of smartphone kan. Hiervoor heeft de DJ-controller wel een ingebouwde audio-interface nodig, dit beschrijven wij allemaal in de blogs hieronder:

Lees hier onze blog over de beste DJ-controllers voor beginners >>>

Lees hier onze blog over de beste DJ-controllers voor kinderen >>>

Wil je wel echt direct met audiobestanden aan de slag gaan? Dan is een all-in-one speler als beginner de beste oplossing. Deze heeft vaak twee spelers en een mixer ingebouwd in één apparaat.

Bereid je goed voor

Voor je begint met het kopen van dure apparatuur of jezelf probeert te verkopen aan organisatoren is het heel belangrijk een grote en vooral unieke muziekcollectie op te bouwen. Hoe je je muziek aankoopt, kies je helemaal zelf. De één heeft kasten vol met vinylplaten, terwijl de ander het wereldwijde web verkiest boven stoffige platenzaken. Als je voor de digitale variant kiest, ofwel audiobestanden, dan hebben we één belangrijke tip: het bekendste formaat voor audio is MP3, maar dat is voor jou niet de beste keuze. Een MP3 is namelijk gecomprimeerd (kleiner gemaakt). Dat is handig wanneer je heel veel muziek moet opslaan, maar de kwaliteit gaat achteruit. De allerlaagste en -hoogste tonen van je nummers gaan verloren!

Op de meeste (kleinere) geluidssystemen valt dit niet op, maar als je op festivals of in clubs gaat spelen, val je snel door de mand. Wie de volledige kwaliteit van zijn muziek wil benutten, zoekt dus ongecomprimeerde bestanden zoals WAV (Windows), AIFF (Apple) of FLAC. Deze types nemen heel wat meer ruimte in op je computer en USB-stick, maar tegenwoordig is dat niet echt meer een probleem.

Nummers in elkaar laten overlopen, hoe doe ik dit?

Het moeilijkste deel van DJ worden is natuurlijk het leren mixen. Vandaag de dag biedt de nieuwste technologie je heel wat mogelijkheden om dit makkelijker te maken. Software als Traktor, Serato of Rekordbox laat het je toe om nummers automatisch in sync te laten lopen. In onze blog DJ-controllers voor beginners staan een aantal DJ-controllers met ingebouwde tutorials.

Leren DJ’en is heel wat meer dan enkel de beats gelijk laten lopen. Door vooral veel te oefenen en ervaring op te doen leert een beginnende DJ omgaan met de structuur en tempo van een nummer. Op die manier ga je steeds beter het moment horen waarop een mix ingezet kan worden. En ook al maakt de technologie het tegenwoordig heel wat eenvoudiger, toch raden we je aan om uiteindelijk ook op het gehoor te leren beatmatchen (dat betekent: het tempo en de beats van twee nummers gelijk laten lopen).

Zo krijg je meer gevoel met de muziek en ben je niet afhankelijk van de technologie om een mooie set in elkaar te draaien (de technologie kan ook wel eens fout zitten). Goed op het gevoel leren draaien kost uiteraard tijd, dus veel oefenen is de boodschap. Bekijk en beluister andere DJ’s en probeer zo veel mogelijk op te pikken: alleen zo leer je een goede DJ te worden.

Optreden voor publiek

Bij een optreden hoef je natuurlijk niet meteen te denken aan een performance voor een gigantisch festival-publiek. De meeste DJ’s beginnen met het draaien op feestjes van vrienden en familie of in de lokale kroeg.

Zodra dat een beetje goed gaat, wil je misschien een stap verder. Bijvoorbeeld je diensten aanbieden via internet, en dan tegen betaling her en der kleine optredentjes verzorgen. Uiteraard hoeft ook dát helemaal niet, want je kunt het puur als hobby blijven doen: gewoon af en toe wat plaatjes draaien op een verjaardag.

Hopelijk hebben wij je duidelijk kunnen uitleggen van het begin tot eind hoe je een DJ kunt worden. Mis je iets of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.